Belang van het NMO
Het NMO is opgezet om kennis over kritieke grondstoffen, leveringsketens en hun belang voor in Nederland op te bouwen en daarover advies te geven. De aanvoer van kritieke grondstoffen staat onder druk, onder andere doordat we afhankelijk zijn van een beperkt aantal landen.
Op basis van de grondstoffenstrategie is het NMO om twee redenen van belang:
- Afhankelijkheid: Nederland en de Europese Unie (EU) zijn sterk afhankelijk van enkele landen voor belangrijke grondstoffen en essentiële onderdelen van veel productieketens. Deze afhankelijkheid maakt de EU kwetsbaar voor verstoringen.
- Klimaatdoelen: Onze klimaatdoelen zijn sterk afhankelijkheid van (materialen voor) technologie die nodig is voor de energietransitie. Veel essentiële producten voor de energietransitie bevatten kritieke grondstoffen. Inzicht in de beschikbaarheid van deze grondstoffen is daarmee essentieel om de overgang naar een duurzame economie te realiseren.
Samenwerking
Het NMO werkt samen met andere kennisinstellingen, universiteiten, overheden en het bedrijfsleven om de toeleveringsketens van de voor Nederland belangrijke kritieke grondstoffen in kaart te brengen en te monitoren. Het NMO werkt ook samen met nationale observatoria van andere landen in Europa.
Doel
Het NMO verzamelt, beheert en levert gegevens, informatie en kennis over kritieke grondstoffen en toeleveringsketens, inclusief informatie over toeleveringszekerheid en open strategische autonomie. Hiermee willen we beleidsmakers en bedrijven in staat stellen om beter in te spelen op risico's rond leveringszekerheid van kritieke materialen voor Nederland en de EU. Het streven is om door deze inzichten in grondstofstromen en toeleveringsketens bij te dragen aan een veerkrachtige en weerbare economie en samenleving.
Aanpak van het NMO
Het NMO gaat dit doen door:
- het monitoren van toeleveringsketens en grondstofstromen, en een daaraan gekoppeld signaleringsnetwerk;
- het inventariseren van de rol van kritieke grondstoffen in de Nederlandse economie;
- het coördineren van kennisontwikkeling over kritieke grondstoffen in hun (nationale en mondiale), geologische, economische, industriële, en geopolitieke context;
- het delen van kennis over de mogelijke risico's met betrekking tot leveringszekerheid van kritieke materialen met overheidsorganen en spelers in de waardeketen;
- het adviseren om de weerbaarheid en risicoparaatheid van de Nederlandse overheid en bedrijfsleven te versterken.