Hoe is het NMO georganiseerd?
Het NMO is ondergebracht bij de Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO. Een van de kerntaken van de GDN is het in kaart brengen van de nationale ondergrond, met de bijbehorende verzameling, het beheer en de publicatie van gegevens en informatie.
Stuur- en adviesgroep
De NMO-stuurgroep stelt de strategische kaders van het NMO vast. Hierin zijn de betrokken ministeries, te weten Economische Zaken (verantwoordelijk ministerie en voorzitter van de stuurgroep), Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat vertegenwoordigd. De genoemde departementen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van de Nationale Grondstoffenstrategie, vanuit hun verschillende aandachtsgebieden in relatie tot grondstoffen.
De NMO-adviesgroep adviseert de stuurgroep over de voorstellen die via het NMO-programmasecretariaat worden ingebracht. In de adviesgroep zijn de belangrijkste stakeholdergroepen en kennispartners van het NMO vertegenwoordigd.
Programmasecretariaat
Het programmasecretariaat verzorgt de dagelijkse operationele en tactische sturing van het programma. Het programmamanagement bestaat hierbij uit de volgende onderdelen:
- De directeur is onder meer aanspreekpunt voor de belanghebbenden en zorgt voor de lange termijn ontwikkeling van het NMO.
- De programmamanager is integraal verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering en realisatie van het NMO-programma.
- De coördinatoren van de programmalijnen overzien de activiteiten binnen dit deel van het programma en de afhankelijkheden tussen de programmalijnen. Ook voorzien zij het programma waar nodig van advies uit het veld.
- De ambtelijk secretaris fungeert als secretaris in de stuurgroep en adviesgroep.
NMO programmalijnen
Programmalijn 1 - Organisatie en netwerk: De doelen van deze programmalijnen zijn het verder ontwikkelen van de structuur van het NMO, de positionering van het NMO binnen Nederland en de netwerken met het Nederlandse bedrijfsleven, kennisinstellingen en nationale observatoria binnen de Europese Unie.
Programmalijn 2 - Monitoring van de waardeketen: Het hoofddoel van deze programmalijn is om inzicht te verschaffen in de kwetsbaarheid van toeleveringsketens. Methodologieën worden ontwikkeld om dergelijke inzichten te verkrijgen en om het bredere publiek, beleidsmakers en (indirect) de politiek te informeren over deze kwetsbaarheden.
Programmalijn 3 - Expertise minerale hulpbronnen: Het doel van deze programmalijn is het beschikbaar stellen van informatie over mineraalvoorkomens en grondstofpotentieel binnen Nederland. Dit betreft ook het mineral intelligence onderzoek met mondiale focus.
Programmalijn 4 - Data infrastructuur: Het doel van deze programmalijn is het ontwerpen, implementeren en beheren van de data- en informatie infrastructuur en ICT en het beschikbaar stellen van deze informatie via de NMO-website.
Programmalijn 5 - Internationale kennispartnerschappen: Het doel van deze programmalijn is het ontwikkelen en faciliteren van kennisrelaties met grondstofrijke landen buiten de Europese Unie. Dit is onderdeel van Nederlandse of Europese partnerschappen, zoals beoogd in de Critical Raw Materials Act (CRMA) en Nationale Grondstoffen Strategie (NGS).