
Inventarisatie kritieke grondstoffen in de Nederlandse ondergrond
De kans om in Nederland nieuwe voorraden kritieke grondstoffen te vinden die belangrijk zijn voor de economie, defensie en de energietransitie, maar waarvan de toelevering niet altijd zeker is, lijkt klein te zijn. Sommige van deze materialen zouden misschien toch in Nederland gewonnen kunnen worden, in coproductie bij bestaande activiteiten in de ondergrond. Het potentieel aan kritieke grondstoffen in Nederland is in kaart gebracht in het Nationaal Exploratie Programma (NEP) door het Nederlands Materialen Observatorium (NMO), in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en als onderdeel van een bredere Europese inventarisatie.
De Europese kritieke grondstoffenwet (CRMA) van 2024 stelt dat 10 procent van de kritieke grondstoffen binnen de EU gewonnen zouden moeten worden. De EU heeft alle lidstaten gevraagd te inventariseren welke kritieke grondstoffen in de bodem voorkomen.
Het rapport van het NMO stelt dat op zichzelf staande winning van de meeste kritieke grondstoffen in Nederland niet waarschijnlijk is, omdat de hoeveelheden hiervoor te klein zijn en het daardoor economisch niet haalbaar is.
Wel kan worden onderzocht of er kritieke grondstoffen te winnen zijn in coproductie bij bestaande activiteiten die andere doeleinden dienen, zoals titanium uit zandwinning of lithium uit grondwater dat al wordt opgepompt in geothermieputten. Ook worden in Nederland al mineralen gewonnen die kritieke grondstoffen bevatten, vooral magnesiumzouten en zilverzand. Deze kunnen dienen als basismateriaal voor de productie van magnesium- en siliciummetaal.
Het rapport is een eerste inventarisatie van mogelijke opties voor verder onderzoek. Het NMO adviseert het Rijk dan ook om het kritieke grondstoffenpotentieel van de Nederlandse ondergrond verder in kaart te brengen.
Over het NMO
Het Nederlands Materialen Observatorium verzamelt, beheert en levert gegevens, informatie en kennis over kritieke grondstoffen en toeleveringsketens. Zo draagt het bij aan een veerkrachtige en weerbare economie en samenleving. Het NMO werkt hierbij samen met de Rijksoverheid, bedrijven en kennisinstellingen, in binnen- en buitenland.
Lees het rapport ‘Critical Raw Materials Potential in the Netherlands Subsurface'.