Grondstoffen in Nederland

De Critical Raw Material Act (CRMA) en de Nationale Grondstoffen Strategie (NGS) sturen beide aan op een grotere mate van onafhankelijkheid in de aanvoer en het gebruik van kritieke grondstoffen. In dit kader doet ook Nederland onderzoek naar het geologische potentieel in de eigen ondergrond.

Veranderende grondstoffenbehoefte

Nederland heeft een rijke historie in grondstoffenproductie, vooral gericht op energiebronnen zoals turf, kolen, olie en gas, en op bouwmaterialen zoals kalksteen, grind, zand en klei. Vaak wordt aangenomen dat het potentieel voor kritieke grondstoffen in Nederland beperkt is, hoewel dit voor de meeste van deze materialen nog nauwelijks is onderzocht. Ondertussen is de grondstoffenbehoefte groter en diverser geworden, en zijn efficiëntere winningstechnieken ontwikkeld. Het NMO streeft ernaar om het werkelijke potentieel van kritieke grondstoffen beter in kaart te brengen door bestaande gegevens opnieuw te analyseren en nieuwe onderzoeksvragen te stellen.

Inventarisatie Nederlands grondstoffenpotentieel

De Europese Unie is voor meer dan 90% afhankelijk van de import van kritieke grondstoffen, terwijl er binnen Europa een groot geologisch potentieel is om deze afhankelijkheid te verminderen. Van alle EU-lidstaten wordt verwacht dat zij hun kritieke grondstoffenpotentieel en voorraden in kaart brengen en delen op Europees niveau. In Nederland is sinds het rapport uit 1946 van de Rijks Geologische Dienst (voorloper van de huidige Geologische Dienst Nederland) niet meer systematisch gekeken naar het economische belang van minerale grondstoffen. Dit betekent dat er een frisse blik nodig is om het potentieel aan kritieke grondstoffen te bepalen.

Het NMO bouwt voort op 100 jaar aan verzamelde kennis over de Nederlandse ondergrond en wijst gebieden aan voor verder onderzoek waar potentie wordt verwacht. Daarbij kijkt het NMO hoe kritieke grondstoffenwinning kan samengaan met andere bestaande activiteiten in de ondergrond, zoals aardwarmteproductie, grondwaterwinning en bouwprojecten. Ook worden de nieuwste technologische ontwikkelingen voor opsporing en winning nauwlettend gevolgd om duurzame en effectieve methodes te waarborgen.